Регіональний науково-практичний семінар «Упровадження сучасних педагогічних технологій в умовах цифровізації економіки та суспільства: регіональний вимір»

02 червня 2022 року директор центру, кандидат педагогічних наук Олександр Паржницький, методисти Наталя Осіна та Юлія Прокопенко взяли участь у роботі Регіонального науково-практичного семінару «Упровадження сучасних педагогічних технологій в умовах цифровізації економіки та суспільства: регіональний вимір», якій був організований ДЗВО «Університет менеджменту освіти», Білоцерківським інститутом неперервної професійної освіти та Навчально-методичним центром професійно-технічної освіти у Полтавській області.

Мета семінару: висвітлення інноваційних розробок і впроваджень, що направленні на забезпечення цифровізації освітнього процесу в умовах воєнного стану; обговорення питань з розвитку цифрової компетентності педагогічних працівників та здобувачів освіти закладів професійної освіти; придбання навичок цифрової грамотності та цифрової культури; обмін досвідом роботи у цифровому суспільстві та цифровій економіці в екстремальних умовах із урахуванням викликів державної освітньої політики, потреб роботодавців та ключових стейкхолдерів.

Директор центру, кандидат педагогічних наук Олександр Паржницький звернувся к присутнім з вітальним словом та розповів про роботу НМЦ ПТО у Запорізькій області щодо розвитку цифрової компетентності педагогічних працівників України. Особливу увагу звернув на постійно діючі дистанційні курси, які зараз проводить центр. Також були представлені статистичні дані щодо результатів роботи. Далі можна ознайомитися з інтерактивної презентацією виступу.

Психологи вважають, що 80% сучасних здобувачів освіти візуали і тільки 20% – аудіали і кінестетики. Тому методист центру Наталя Осіна розповіла про цифрові інструменти візуалізації навчального матеріалу. Звернула увагу на такі прийоми візуалізації як інфографіка, ментальні карти, стрічки часу, електронні книги, інтерактивні презентації, плакати та відео. Для створення освітнього контенту по кожному прийму візуалізації були запропоновані безкоштовні інтернет-ресурси. Передивіться інтерактивну презентацію виступу можна далі.

 

Методист центру Юлія Прокопенко закцентувала увагу присутніх на формування передумов для місцевого економічного розвитку шляхом цифровізації професійної освіти, детально розповіла про роботу центру в цьому напрямку. Продемонструвала ресурси створені протягом 2021-2022 року.  Далі можна ознайомитися з інтерактивної презентацією виступу.