Створення центрів професійної досконалості та інновацій в Україні

05-06 березня 2019 року директор НМЦ ПТО у Запорізькій області Олександр Паржницький взяв участь у дводенному семінарі «Створення центрів професійної досконалості та інновацій в Україні: розгляд передових практик з метою впровадження політики». У семінарі брали участь освітяни з усіх областей України.

Із вітальним словом перед учасниками виступив Перший заступник Міністра освіти і науки України Павло Хобзей, ознайомивши з порядком денним семінару.

У заході також взяли участь Фредерік Коене, заступник керівника відділу співробітництва, Представництво ЄС в Україні; Георгіос Зісімос, старший спеціаліст з питань політики освіти і навчання ЄС, Європейський фонд освіти.

Ірина Шумік, директор директорату професійної освіти Міністерства освіти і науки України ознайомила присутніх із концепцією, критеріями і дорожньою картою для центрів професійної досконалості.

Хосе Мануель Ґалвін Аррібас, представник Європейського фонду освіти, показав презентацію аналітичного дослідження ЄФО щодо центрів професійної досконалості та інновації.

Під модераторством Дідьє Желібера, представника Європейського фонду освіти, пройшло обговорення питань щодо створення центрів професійної досконалості та інновацій: як налагодити ефективне партнерство між сферою бізнесу та освітою.

Катерина Мірошниченко, заступник директора Департаменту професійної освіти Міністерства освіти і науки України ознайомила з відгуками стосовно висновків та результатів, отриманих у ході експериментів із впровадження елементів дуальної освіти в Україні. В експертному обговоренні проблем партнерства між бізнесом та освітою також взяли участь Володимир Ковтунець, радник Федерації роботодавців України; Павло Штутман, голова Наглядової Ради Ельвортні Груп; Алла Новак, директор Київського ВПУ будівництва.

Наступним етапом семінару став обмін досвідом діяльності центрів професійної досконалості та інновацій, які включали в себе три паралельні семінари на основі практик ЄС та України:
– «Центри професійної досконалості та інновації: налагодження партнерства та процесів співпраці для підвищення якості ПОН», ознайомились із кейсами Іспанії та України.
– «Керівництво центрами професійної досконалості та інновацій: управління та фінансування на принципах державно-приватного партнерства», ознайомились із кейсами Нідерландів та України.
– «Центри професійної досконалості та інновацій: співробітництво між навчальними закладами та бізнесом і впровадження елементів дуальної освіти», ознайомились із кейсами Франції та України.

Дводенний семінар завершився експертним обговоренням подальших планів щодо створення центрів професійної досконалості та інновацій в Україні: як досягти консенсусу щодо конкретних кроків для впровадження дорожньої карти. До складу експертної групи увійшли: Микола Кучинський, директор Департаменту професійної освіти Міністерства освіти і науки України; Любомир Мандзій, Директор департаменту освіти і науки Львівської ОДА; Тетяна Озерова, Директор департаменту освіти і науки Запорізької ОДА; Хосе Антоніо Ярдон Бахіа з відділу загальної та професійної освіти, регіональної адміністрації Галіції (Іспанія).