Конкурс професійної майстерності “Я роблю це так”

Професійна майстерність завжди є плодом достатньо довгої творчої праці, наповненої вдумливими роздумами над самими різноманітними аспектами своєї професійної діяльності. В реаліях сьогодення професійна майстерність є, насамперед, вмінням швидко і якісно вирішувати навчально-виховні задачі, які стоять перед педагогом. Сьогодні на перший план висувається індивідуалізація професійної майстерності викладача. Педагог може передати свої знання і професійні навички по професії через живий показ, систему майстер-класів. При професійній підготовці учнів-кухарів та при вдосконаленні роботи майстра виробничого навчання у нашому ліцеї теж набув поширення сучасний інноваційний метод – майстер-клас.

Таке заняття в ДНЗ “Великобілозерський ПАЛ” у 32-К групі з професії “Кухар” наприкінці січня провела майстер виробничого навчання Нагорна Любов Василівна. Це був не просто “показовий виступ” майстра перед аудиторією, це, насамперед урок, на якому найпильніша увага приділялась технології приготування свинних биточків, запечених під “шубою”, з усіма нюансами, про які учні не прочитають в куховарських книгах і навіть не побачать у кулінарних шоу. Майстер дійсно показав “клас”! Вона вибрала форму проведення майстер-класу змагальну, коли після демонстраційного показу майстра виробничого навчання учні повторюють “страву від майстра” та вкладають у неї свої “родзинки”. Ці змагання – конкурс професійної майстерності “Я роблю це так” ставили за мету визначити рівень кваліфікації учнів та виявити кращого за професією.

Учасники показували знання теоретичного матеріалу, свою ерудицію та вміння орієнтуватися в нестандартних ситуаціях при вирішенні виробничих проблем (І тур конкурсу). Перлиною ж змагання став другий тур конкурсу “Професійна творчість та фантазія” (практична частина). Саме він переконав присутніх в залі, що учасники не тільки володіють теоретичними знаннями, а й мають гарні професійні вміння та навички при приготуванні биточків зі свинини. Також учасники конкурсу показали вміння оригінально оформляти страви та правильно виконувати сервіровку столу.

Цей конкурс сприяв підготовці учнів до максимальної реалізації своїх знань, умінь та професійних навичок.

Остроконь О.І.,
методист
ДНЗ “Великобілозерський ПАЛ”