Хліб – всьому голова!

Україна – хліборобна держава. Українці уміють вирощувати хліб, дбайливо ставитися до нього, шанувати працю хлібороба. Дня нашого народу хліб – це символ добробуту і гостинності, адже в Україні з дідів-прадідів існує традиція: зустрічати гостей хлібом-сіллю.

22 грудня старший викладач ДНЗ «Запорізький ПЛЗТ» Біла Нелля Миколаївна разом з учнями провела виховний захід на тему «Хліб – всьому голова!» Учні ознайомилися з історією виникнення хліба: в ті давні часи люди могли лише варити зерна пшениці. Одного разу глечик, де варилося зерно пшениці, лопнув. Каша запеклася і перетворилася на хліб. Люди спробували нову страву, побачили, що це смачно, і почали випікати хліб.

Учні підготували цікаву інформацію про національні традиції випікання хлібних виробів у різних країнах світу: у Франції – круасани, у Японії – рисовий хліб, Німеччина – кренделі, Мексика – кукурудзяний хліб, Італія – піцца, Індія – наан.

Та справжню ціну хлібу знає український народ, який пережив найстрашніші роки голодомору 1932-1933 років. Саме наш народ знає, що немає легкого хліба. Є гіркий – прошений, є солодкий – зароблений, є чорний – позичений, є білий – дарований, є солоний – горьований. А легкого хліба немає.

Наприкінці заходу Нелля Миколаївна, як привітна господиня, разом зі своїми помічниками пригостила гостей різноманітними хлібними виробами: булочками, ватрушками, бубликами, пиріжками, рогаликами, круасанами. А головним на святковому столі був запашний коровай – найбільша цінність у житті.

Єрмоленко Н.В.,
методист
ДНЗ «Запорізький ПЛЗТ»