Засідання експертної творчої групи викладачів іноземної мови м. Запоріжжя

24 вересня 2024 року за допомогою Google Meet відбулося перше в цьому навчальному році засідання експертної творчої групи викладачів іноземної мови м. Запоріжжя «Partners in Teaching». На порядку денному  такі питання:

  1. Затвердження складу експертної творчої групи викладачів іноземної мови «Partners in Teaching».
  2. Визначення основних напрямів роботи творчої групи на 2024-2025 н.р.
  3. Обговорення та узгодження перспективного плану роботи на 2024-2025 н.р.
  4. Обговорення вимог та рекомендацій щодо поурочно-тематичного планування уроків, методичних рекомендацій щодо викладання предметів загальноосвітнього циклу у 2024-2025 н.р.
  5. Про проведення обласного онлайн-семінару з елементами методичного тренінгу для викладачів іноземної мови на тему «Створення креативного середовища на уроках іноземної мови».
  6. Обговорення теми і формату проведення нового конкурсу з англійської мови для здобувачів освіти ЗП(ПТ)О.

Методист Науково-методичного центру професійно-технічної освіти у Запорізькій області Лілія Четверякова визначила основні напрямки роботи експертної творчої групи в сучасних умовах, акцентувала увагу на необхідності постійно підвищувати свій професійний рівень, впроваджувати нові технології в професійну діяльність та забезпечувати розвиток креативного потенціалу викладачів іноземної мови області.

Голова творчої групи Вікторія Швецова ознайомила присутніх з планом роботи експертної творчої групи викладачів іноземної мови ЗП(ПТ)О м. Запоріжжя на 2024-2025 навчальний рік, а також запропонувала ухвалити нову методичну тему «Створення сучасного освітнього середовища для забезпечення всебічного розвитку та самореалізації особистості через упровадження цифрових технологій на уроках іноземної мови».

Методист НМЦ ПТО у Запорізькій області Лілія Четверякова виступила з інформацією про проведення обласного онлайн-семінару з елементами методичного тренінгу для викладачів іноземної мови на тему «Створення креативного середовища на уроках іноземної мови», ознайомила з планом проведення онлайн-семінару, а також запропонувала презентувати збірники методичних матеріалів експертної творчої групи широкому загалу викладачів іноземної мови для використання у практичній діяльності.

Активно пройшло обговорення питання про підготовку обласного конкурсу з англійської мови для здобувачів освіти ЗП(ПТ)О на тему: «English as a new Ukrainian trend» у 2024-2025 н.р.

В наступному році творча група планує підготувати новий збірник методичних матеріалів з досвіду роботи викладачів іноземної мови області.

Викладач англійської мови ДНЗ «Запорізький професійний ліцей залізничного транспорту» Аліна Боєва ознайомила присутніх з інформацією про конференцію для викладачів англійської мови (SuperTeacher Summit), яка відбудеться у Львові 6 жовтня 2024 року.

Бажаємо всім викладачам іноземної мови творчої енергії, нових перемог, благополуччя, миру!

Майстерклас “Genial.ly для сучасного педагогічного працівника” розпочато

23 вересня 2024 року Науково-методичний центр професійно-технічної освіти у Запорізькій області розпочав проведення майстеркласу “Genial.ly для сучасного педагогічного працівника”.

Методист центру, тьютор Наталя Осіна, розробила Програму майстеркласу, яка була затверджена директором НМЦ ПТО у Запорізькій області. Актуальність Програми полягає в тому, що Genial.ly – інструмент для створення багатьох видів освітнього контенту (інтерактивних презентацій, плакатів, відео презентацій, інфографіки, ігор, вікторин тощо). Ідеально підходить для всіх рівнів освіти і електронного навчання. Працювати з ним можна просто і швидко, оскільки він пропонує різні шаблони для створення ресурсів, великий вибір інтерактивності. Інтерактивність дозволяє давати коментарі до об’єктів, відкривати спливаючі вікна, зробити гіперпосилання на слайди проєкту і зовнішні ресурси. Genial.ly зберігає увесь контент що додається в хмарному сховищі, тому можна залишити незавершену роботу над проєктом та продовжити її на іншому гаджеті.

На майстерклас зареєструвалися 105 педагогічних працівників України, з них 52 педагога вже приєдналися до Google Classroom, де відбувається навчання. Для забезпечення ефективного навчання  тьютор майстеркласу Наталя Осіна розробила відеоінструкції, практичні завдання, підготувала теоретичні та додаткові матеріали з теми. Ефективний зворотній зв’язок із учасниками майстеркласу налаштований через системи сповіщень, здачі робіт, отримання приватних консультацій в середовищі Google Classroom. Результатом ефективного навчання за програмою є створення власного освітнього контенту за допомогою сервісу Genial.ly.

Електронні версії сертифікату обсягом 15 академічних годин (0,5 кредиту ЄКТС) передбачені за умови правильного виконання практичного завдання. Сертифікат має всю інформацію згідно з вимогами чинного законодавства, зокрема Постанові КМУ від 21 серпня 2019 р. № 800.

Реєстрація на майстерклас продовжується до 31 жовтня 2024 року за покликанням https://forms.gle/nSfeUieHaHnhkdAm9

З програмою майстеркласу, умовами та необхідними інструкціями щодо початку навчання можна ознайомитись на сайті “Дистанційне навчання НМЦ ПТО у Запорізькій областіhttps://bit.ly/3XpGXln

Запрошуємо всіх педагогічних працівників країни на навчання!

 

Засідання експертної творчої групи «Берегиня»

В умовах війни зазнала змін не тільки освітня галузь, а й організація роботи з педагогічними працівниками, інформаційна, методична, психологічна підтримка педагогів, тому продовжують роботу експертні творчі групи області.

20 вересня 2024 року відбулося засідання експертної творчої групи викладачів української мови та літератури закладів професійної (професійно-технічної) освіти» м. Запоріжжя «Берегиня на платформі Zoom. На порядку денному важливі питання:

  1. Затвердження складу експертної творчої групи викладачів української мови та літератури «Берегиня».
  2. Узгодження перспективного плану роботи експертної творчої групи викладачів української мови та літератури «Берегиня».
  3. Визначення теми та термінів формування збірника Методичних рекомендацій експертної творчої групи викладачів української мови та літератури «Берегиня».
  4. Розгляд методичних рекомендацій щодо викладання мовно-літературної галузі у 2024/2025 н.р.

Голова творчої групи Наталія Нестеренко ознайомила присутніх з оновленим складом творчої групи та основними напрямами роботи у поточному навчальному році. Своїми поглядами щодо плану роботи групи поділилися Ірина Кокіна (ДНЗ «Запорізький центр професійно-технічної освіти водного транспорту»), Ірина Лапіна (ДНЗ «Запорізький промисловий центр професійно-технічної освіти»), Олена Антонова (Федорівський центр професійної освіти).

Протягом засідання педагоги обговорили інструктивно-методичні рекомендацій щодо викладання мовно-літературної галузі у 2024/2025 н.р. Наталія Гордієнко зробила акцент на структурі сучасного уроку мови (за Марією Пентилюк), надала зразок заповнення сторінок журналу.

Одним із напрямів роботи групи є розповсюдження перспективного педагогічного досвіду, тому важливим є питання про визначення теми та термінів формування нового збірника Методичних рекомендацій експертної творчої групи викладачів української мови та літератури «Берегиня». Новий збірник методичних матеріалів заплановано видати у квітні 2025 року.

Бажаємо всім викладачам української мови і літератури успіхів, творчої наснаги, натхнення, нових педагогічних звершень, миру!

Засідання експертної творчої групи «Рух – це життя»

Фізичне виховання є важливою складовою процесу навчання і виховання здобувачів освіти у будь-який час, але особливо важливим стає цей аспект під час війни, коли учні перебувають під великим психологічним навантаженням. Урок фізичної культури є ефективним засобом для зменшення напруженості, покращення фізичного стану та загального самопочуття всіх учасників освітнього процесу. Організувати якісне навчання з використанням цифрових технологій, мотивувати учнів, створювати ситуації успіху, розвивати психологічну стійкість – всі ці завдання реалізуються в педагогічній діяльності викладачів фізичної культури та керівників фізичного виховання.

12 вересня 2024 року відбулося засідання експертної творчої групи викладачів фізичної культури та керівників фізичного виховання м. Запоріжжя за допомогою Google Meet. У новому навчальному році члени групи продовжують роботу над темою «Впровадження інноваційних технологій на уроках предмета «Фізична культура» та у позаурочний час».

На порядку денному такі питання:

– Обговорення плану роботи творчої групи на 2024-2025 навчальний рік, його доповнення, уточнення.

– Обговорення та затвердження календаря обласних змагань серед здобувачів освіти ЗП(ПТ)О у м. Запоріжжі в умовах воєнного стану.

– Обговорення нового збірника методичних рекомендацій для викладачів фізичної культури.

На початку засідання учасники привітали нових членів творчої групи (Євген Гринько, викладач предмета «Фізична культура» ДНЗ «Запорізьке вище професійне училище «Моторобудівник»; Єгор Москаленко, викладач предмета «Фізична культура» ДНЗ «Запорізький професійний ліцей автотранспорту»).

В ході зустрічі учасники обговорили та затвердили календар обласних змагань серед здобувачів освіти ЗП(ПТ)О  у м. Запоріжжі в умовах воєнного стану. Керівник групи Олександр Попель зосередив увагу присутніх на основних етапах підготовки нового збірника методичних рекомендацій щодо проведення уроків фізичної культури (варіативний модуль «Бадмінтон»).

Всім колегам бажаємо натхнення, терпіння, творчих успіхів, досягнень, а найголовніше – перемоги і мира всім нам.

Семінар заступників директорів з виховної роботи закладів професійної (професійно-технічної) освіти Запорізької області

Виховна робота у закладах професійної освіти є ключовим елементом формування всебічно розвиненої особистості. Вона сприяє розвитку професійної етики, відповідальності, громадянської позиції та соціальних навичок. Саме тому, традиційно, 12 вересня 2024 року, Науково-методичний центр професійно-технічної освіти у Запорізькій області організував та провів семінар заступників директорів з виховної роботи закладів професійної (професійно-технічної) освіти Запорізької області на тему «Основні аспекти виховної роботи у 2024-2025 навчальному році». Одним з основних та гострих питань зустрічі став захист дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування в закладах професійної освіти.

Відкрив семінар Олександр ПАРЖНИЦЬКИЙ, директор Науково-методичного центру професійно-технічної освіти у Запорізькій області наголосив: на важливості індивідуального підходу в навчанні та вихованні здобувачів освіти; на підтримці учнів закладу професійної освіти педагогічними працівниками, психологами та соціальними педагогами у подоланні життєвих труднощів і формуванні навичок самостійного життя; на роль заступника директора з виховної роботи у цьому процесі; на необхідності співпраці з соціальними службами та ін.

Про важливість співпраці, особливості роботи організацій з закладами професійної освіти розповіли запрошені фахівці: Наталія СИВОРАКША, начальник служби (управління) у справах дітей Запорізької міської ради та Ольга ВОЛОШКО, завідувач сектору здійснення державного контролю у сфері захисту прав дітей та дотримання стандартів рівності Головного управління Національної соціальної сервісної служби у Запорізькій області. Активна робота дала результат – учасники семінару отримали відповіді на питання, яких в умовах воєнного стану стало дуже багато.

На завершення зустрічі, Дар’я ЛИННИК, методист НМЦ ПТО у Запорізькій області зосередила увагу на інших особливостях роботи виховного сектору у 2024-2025 навчальному році (профорієнтаційна робота, учнівське самоврядування, гуртожиток тощо), а також, разом з колегами, проаналізувала результати обласних конкурсів серед здобувачів освіти закладів професійної (професійно-технічної) освіти 2023-2024 навчального року.

На завершення методист побажала успіхів, результатів, натхнення, терпіння та творчих сил, бо робота кожного заступника директора з виховної роботи має величезне значення для формування майбутнього покоління.

Відеоконференція з членами ради учнівського самоврядування ЗП(ПТ)О Запорізької області

09 вересня 2024 року Науково-методичним центром професійно-технічної освіти у Запорізькій області, на сервісі Zoom, була проведена відеоконференція з членами ради учнівського самоврядування закладів професійної (професійно-технічної) освіти Запорізької області.

На зустрічі були обговорені актуальні питання роботи учнівського самоврядування ЗП(ПТ)О Запорізької області у 2024-2025 навчальному році, особливо діяльність ради в І семестрі: оновлено інформацію щодо складу ради, скореговано план роботи, заплановано публікації статей у газеті «Обрій профтехосвіти», обговорено зміни сайту, робота над звітною презентацією тощо.

На відеоконференції були присутні члени ради учнівського самоврядування та заступники директорів з виховної роботи (відповідальні за роботу учнівського самоврядування) закладів професійної (професійно-технічної) освіти (14 представників).

Конференція стала першою у новому навчальному році й налаштувала учнівське самоврядування на дієву, продуктивну роботу.