Вебінар «Формування фахової компетентності випускника ЗП(ПТ)О через реалізацію самостійної діяльності»

15 травня 2018 року у Науково-методичному центрі професійно-технічної освіти у Запорізькій області відбувся вебінар за темою «Формування фахової компетентності випускника ЗП(ПТ)О через реалізацію самостійної діяльності».

Джамалова О.В., майстер виробничого навчання ДНЗ «Запорізький політехнічний центр професійно-технічної освіти», на початку свого виступу звернула увагу, що особливе місце в розвитку творчого потенціалу учнів закладів професійної (професійно-технічної) освіти посідає завдання формування навичок самостійної діяльності. У більш широкому значенні навички є специфічними компонентами вміння. Наявність тих або інших навичок свідчить про досить високий рівень освоєння діяльності в її практичних характеристиках, що сприяють знаходженню все більш складної компетентності в майбутній професії, включаючи її творчий компонент. Перевагами самостійного опрацювання учнями нового матеріалу є: урок стає набагато цікавішим, робота відбувається у більш швидкому темпі; учні знають заздалегідь коло поставлених завдань; краще концентрують увагу на головних питаннях теми; мають можливість шукати найкращі, найраціональніші варіанти розв’язки навчальних завдань.

Олена Василівна з власного досвіду навела приклади використання самостійної діяльності учнів під час виробничої практики, а саме: метод «мозковий штурм», «вернісаж навчальних робіт», створення проектів та публічний захист. У рамках тижня з професії, старшокурсники після проходження виробничої практики на підприємствах ресторанного господарства міста, презентують учням центру у вестибюлі й актовій залі майстер-класи з різних тематик.

На завершення спікер розповіла, що позитивним результатом реалізації самостійної діяльності є те, що учнів центру з професії «Кухар. Кондитер» із задоволенням беруть на виробничу практику такі підприємства міста: гіпермаркет «АШАН. Україна», кафе «Мон-Блан», піцерія «Челентано» ресторани «Sianrise», «Токі», «Біліні», «Олімп». Випускники центру працюють завідувачими виробництвом, су-шефами, ведучими кондитерами в вище перерахованих підприємствах ресторанного господарства, тим самим популяризуючи престижність цих професій.

Презентація “Формування фахової компетентності випускника ЗП(ПТ)О через реалізацію самостійної діяльності”