EU4Skills Програма підготовки викладачів для чотирьох професій HORECA

Завершився перший модуль навчання за Програмою  підготовки викладачів 4 професій ресторанного господарства «Компетентностно-ореєнтована освіта ЗП(ПТ)О». План навчання базується на рамці компетентностей викладачів та трьох основних компетенціях: педагогіка, розвиток та створення мереж.

Впродовж двох місяців учасники Програми навчання опановували таки теми:

  • П(ПТ)О на основі компетентностей;
  • навчальні середовища (інтеграція теорії та практики);
  • підходи та методології навчання, орієнтовані на здобувача освіти;
  • стале оцінювання та зворотний зв’язок;
  • спільні моделі навчання;
  • майбутні тенденції у сфері П(ПТ)О.

Викладачі курсу:

Катрі Аалтонен, магістр наук, головний лектор сфери компетентностей, якої полягають у розробці навчального процесу, педагогіці основаній на компетентностях та цифровій педагогіці поділилася власним досвідом роботи щодо вдосконалення цифрової педагогіки в колективах викладачів.

Петя Сайранен, магістр готельного менеджменту, старший викладач Гаага-Гел‘я (Університет прикладних наук школа професійної педагогічної освіти) на першому модулі розкрив переваги педагогіки основаній на компетентностях. Навчання у такому контексті надало розуміння, як теорія та практика поєднуються у професійної (професійно-технічній) освіті.

Бруно Сталдер лектор, шеф-кухар Омнія (центр регіонального розвитку для здобуття професійної освіти) розкрив переваги навчання на основі компетентностей у професійному середовищі та показав родзинки власного досвіду орієнтування учнів на виробництві.

Приклади фінської системи освіти показали найважливішу перевагу компетентнісно-орієнтованої освіти, а саме, вона готує учнів до трудового життя. Враховуючи вимоги сьогодення такій напрямок розвитку професійної (професійно-технічної) освіти дає можливість по закінченню навчання здобувачам освіти мати впевненість у працевлаштуванні, а роботодавцям цінувати компетентності здобувачів освіти, оскільки вони відповідають реальним трудовим обов’язкам.

Перехід до компетентнісно-орієнтованої освіти є повільним процесом. Кваліфікація та навчальні програми, орієнтовані на компетентність, є першим кроком, але також необхідно змінити ставлення та компетентність працівників П(ПТ)О. Саме цьому питанню будуть присвячені наступні модулі навчання за програмою EU4Skills «Підготовки викладачів для чотирьох професій HORECA».