Вебінар «Застосування компетентнісного підходу у професійному навчанні»

28 травня 2019 року у Науково-методичному центрі професійно-технічної освіти у Запорізькій області відбувся вебінар за темою «Застосування компетентнісного підходу у професійному навчанні».

Ренгевич О.В., майстер виробничого навчання ДНЗ «Запорізький будівельний центр професійно-технічної освіти» розпочала вебінар з повідомлення плану виступу. У ході заходу акцентувала увагу на принципах та особливостях компетентнісного підходу, визначеннях «компетенція» і «компетентність». Детально зупинилась на компетентнісному підході у виробничому навчанні. Розповіла, що у виробничому навчанні такий підхід формує нову модель майбутнього фахівця, який відповідає умовам економічного розвитку країни і затребуваний на ринку праці. На слайдах презентації продемонструвала, створений у Googlе додатку «Сlassroom» спецкурс «Виробниче навчання» та його складові.

На наступному етапі вебінару спікер ознайомила учасників про застосування компетентнісного підходу під час викладання спецдисциплін. Навела приклади використання педагогічних технологій при проведенні навчальних занять із застосуванням компетентнісного підходу. Звернула увагу на те, що величезну роль у навчанні відіграють такі активні методи навчання, як рішення ситуаційних завдань, спілкування, дискусії, виконання проектів, пошукова робота тощо.

Оксана Ренгевич розповіла про застосування компетентнісного підходу у позаурочній діяльності. У рамках предметного тижня була проведена інтелектуально-розважальна гра з економіки «Фортуна». Педагог зупинилась на кожному конкурсі та етапі гри, і детально розкрила їх сутність й правила. Другий етап першого конкурсу «Валютний ринок» викладач провела разом з учасниками у ході вебінару під час інтерактивної взаємодії.

На завершення виступу вона наголосила, що підвищити ефективність навчання у професійній освіті допомагає реалізація компетентнісного підходу при тісній взаємодії з майбутніми роботодавцями, науково-методичного змісту підготовки фахівців і мотивації учнів до підвищення рівня своєї професійної діяльності.
Учасники вебінару висловили подяку доповідачу за актуальний, цікавий та корисний виступ.

Презентація