Обласний вебінар “Підсумки евалюації Web-сайтів закладів професійної (професійно-технічної) освіти Запорізької області”

НМЦ ПТО у Запорізькій області було організовано і проведено евалюацію Web-сайтів закладів професійної (професійно-технічної) освіти Запорізької області. До складу експертної групи були залучені фахівці відповідного профілю у сфері IT-технологій.

А саме:
Паржницький О.В., директор Науково-методичного центру професійно-технічної освіти у Запорізькій області;
Пенчук І.Л., доктор наук із соціальних комунікацій, професор, завідувач кафедри журналістики та української філології Інституту журналістики і масової комунікації Класичного приватного університету;
Шило Г.М., завідувач кафедри інформаційних технологій електронних засобів, доктор технічних наук, доцент Національного університету «Запорізька політехніка»;
Бичков К.В., фахівець PowerCode Academy;
Двоєносова Л.В., методист Науково-методичного центру професійно-технічної освіти у Запорізькій області.

Оцінювання проводилось з 28 березня по 11 квітня 2019 року в заочній формі у режимі моніторингу згідно з інструктивно-методичними рекомендаціями.

24 квітня 2019 року відбувся обласний вебінар на тему  «Підсумки евалюації Web-сайтів закладів професійної (професійно-технічної) освіти Запорізької області».

Разом із Кирилом Бичковим, фахівцем PowerCode Academy, здійснювала евалюацію його колега Бєляєва Катерина, яка у ході вебінару звернула увагу на необхідність інтеграції сайтів із соціальними мережами, мета зрозуміла: поширити інформацію в широких колах та привернути до неї увагу користувачів.

Галина Шило, завідувач кафедри інформаційних технологій електронних засобів, доктор технічних наук, доцент Національного університету «Запорізька політехніка» наголосила на необхідності адаптування сайтів для перегляду з мобільних пристроїв, тому що понад 80% користувачів Інтернету заходять з гаджетів. Зауважила на зручності навігації, яка повинна відображати інформаційну структуру сайту та бути простою і зрозумілою у використанні. Головна панель навігації має знаходитися в помітному місці сторінки. Запропонувала використовувати на сайтах технологію «Доповненої реальності», за допомогою якої можна створити віртуальне відео з екскурсією по закладу освіти. Пані Галина запросила усіх бажаючих до співпраці з кафедрою інформаційних технологій електронних засобів.

Лариса Двоєносова, методист НМЦ ПТО у Запорізькій області, розповіла, що за рік значно покращилась якість сайтів і відбулось очищення від реклами, що є дуже позитивним для відвідувачів. Багато закладів професійної освіти адаптували дизайн сайту і зробили можливість перегляду користувачами з вадами зору, та запропонувала розташувати значок для адаптації на видному місці. Звернула увагу на необхідність забезпечення інформаційної відкритості освітніх установ ЗП(ПТ)О (Закон про освіту від 05.09.2017 № 2145-VIII Стаття 30 «Прозорість та інформаційна відкритість закладу освіти»).

Лариса Віталіївна оголосила Топ-5 кращих Web-сайтів ЗП (ПТ)О -2019:
І місце – ДНЗ «Багатопрофільний центр професійно-технічної освіти»;
ІІ місце – ДНЗ «Михайлівське вище професійне училище»;
ІІІ місце – ДНЗ «Запорізьке машинобудівне вище професійне училище»;
ІV місце – Федорівський центр професійної освіти;
V місце – ДНЗ «Запорізький професійний ліцей автотранспорту».

Спікер привітала переможців та бажала не зупинятись на досягнутому, а постійно рухатися вперед, удосконалюючи сайт закладу професійної освіти. Також висловила подяку експертам за їх роботу.

Переможці, які посіли призові місця отримали Диплом «Кращий Web-сайт ЗП(ПТ)О Запорізької області-2019» в електронному вигляді, який можливо оприлюднити на своєму сайті.

Підсумки_2019