ІІІ Чемпіонат престижності робітничих професій «МОЛОДІ ПРОФЕСІОНАЛИ»

Заклади професійної (професійно-технічної) освіти завжди асоціювались з «кузнею робітничих кадрів». Але поступово змінювались роки, впроваджувались новітні технологічні та педагогічні прийоми і все частіше ми говоримо про особистість і толерантність. Сьогодні серед педагогів професійної освіти головна мета освітнього процесу доповнилась обов’язковим виконанням ще одного завдання – виховання щасливої людини, яка буде відчувати свої сили, свою вагомість у суспільстві та престиж набутої професії.

Саме з цієї причини 10-11 квітня 2019 р. в ДНЗ «Запорізький правобережний професійний ліцей» проводився Чемпіонат престижності робітничих професій «МОЛОДІ ПРОФЕСІОНАЛИ» за методикою міжнародної асоціації WorldSkills.

Чемпіонат проводився з компетенцій, що відповідають напрямкам підготовки кваліфікованих робітників в ліцеї, а саме:
– IT Software Solutions for Business (програмні рішення для бізнесу) – 4113 «Оператор з обробки інформації та програмного забезпечення»;
– Automobile Technology (ремонт та обслуговування легкових автомобілів) – 7231 «Слюсар з ремонту колісних транспортних засобів»;
– Sheet Metal Technology (обробка листового металу) – 7233 «Слюсар-ремонтник»;
– Welding (зварювальні технології) – 7212 «Електрогазозварник».

Чемпіонат проводився у два дні – це теоретичний та практичний етап. У ІІ етапі брали участь 42 здобувача освіти з І по ІІІ курс навчання.

На урочистій лінійці відкриття ІІІ-го етапу Чемпіонату з найкращими привітальними словами, побажаннями демонстрації професійних навиків та успіхів у змаганнях виступали:
– Цвєтков В.П. – директор ДНЗ «Запорізький правобережний професійний ліцей»;
– Гриценко В. В. – Заступник голови Дніпровської районної адміністрації м. Запоріжжя;
– Наливайко К.М. – головний спеціаліст відділу кадрової роботи та координації діяльності навчальних закладів Департаменту освіти і науки Запорізької обласної адміністрації;
– Костюк А.В. – методист Науково методичного центру професійно-техніної у Запорізький області;
– Представники Запорізького обласного центру зайнятості.

Особливо приємно відзначити, що до Чемпіонату залучились представники крупних підприємств міста, роботодавці та партнери ліцею – ПАТ «Запорізький трансформаторний завод», СТО ООО «ЛИОН АВТО», ГК «Компания ПРОГРЕСС», Академії Powercode, Інженерного інституту Запорізького національного університету, ТОВ «Запорізький завод високовольтного обладнання».

В рамках чемпіонату проведено круглий стіл з представниками підприємств на тему «Компете́нтнісний підхід, як інноваційний напрям підготовки кваліфікованих робітників» та визначені пріоритетні напрямки співпраці.

Після двох годин виконання учнями практичного завдання, відповідно до критеріїв оцінювання, рішенням груп експертів з кожної компетенції були обрані кращі учні – призери:
1. з компетенції IT Software Solutions for Business (програмні рішення для бізнесу) – «Оператор з обробки інформації та програмного забезпечення»:
І місце – учениця групи № 168 – Лазаревич Анна Олексіївна,
2. з компетенції Automobile Technology (ремонт та обслуговування легкових автомобілів) – «Слюсар з ремонту колісних транспортних засобів»:
І місце – учень групи № 28 – Затона Дмитро Олександрович,
3. з компетенції Sheet Metal Technology (обробка листового металу) – «Слюсар-ремонтник»:
І місце – учень групи № 26 – Бєляєв Дмитро,
4. з компетенції Welding (зварювальні технології) – «Електрогазозварник»:
І місце – учень групи № 36 – Шишлаков Кирило Ігорович

Всі переможці Чемпіонату відзначені грамотами та подарунками. Окрім цього, переможці, що посіли перші місця отримали цінні подарунки професійної спрямованості та перехідні кубки Чемпіонату, які символізують започаткування традиційного щорічного проведення Чемпіонату престижності робітничих професій «МОЛОДІ ПРОФЕСІОНАЛИ» та забезпечать урочистість і пам’ять перемог учнів гравіруванням прізвищ чемпіонів.

Павленко О.О. ,
заступник директора з
навчально-виробничої роботи
ДНЗ «Запорізький правобережний ПЛ»