Всеукраїнський семінар-практикум «Методичні підходи до формування структури освітніх стандартів професійної (професійно-технічної) освіти на основі компетентнісного підходу»

28 березня 2019 року директор НМЦ ПТО у Запорізькій області Олександр Паржницький взяв участь у Всеукраїнському семінарі-практикуму директорів Навчально (науково)-методичних центрів (кабінетів) професійно-технічної освіти на тему «Методичні підходи до формування структури освітніх стандартів професійної (професійно-технічної) освіти на основі компетентнісного підходу».

Ірина Шумік, генеральний директор директорату професійної освіти МОН, ознайомила з реалізацією основних завдань стратегії розвитку професійної (професійно-технічної) освіти у 2019 році.

Микола Кучинський, начальник головного управління професійної освіти директорату професійної освіти МОН, продовжив семінар на тему «Основні напрями діяльності навчально-методичних установ в умовах реформування професійної (професійно-технічної) освіти».

Катерина Мірошниченко, начальник відділу змісту освіти та організації освітнього процесу головного управління професійної освіти директорату професійної освіти МОН, ознайомила із методичними засадами оновлення змісту освіти шляхом розроблення та впровадження освітніх стандартів на основі компетентнісного підходу у 2019-2020 навчальному році.

Учасники заходу мали можливість ознайомитися з презентацією Юрія Кравця, державного експерту експертної групи з питань змісту та забезпечення якості освіти директорату професійної освіти МОН, «Розроблення освітніх програм – комплексний підхід до модернізації змісту освіти та впровадження гнучких траєкторій здобуття кваліфікацій професійної освіти».

Досвідом і перспективами впровадження новітніх стандартів освіти на компетентнісній основі у процес професійної підготовки майбутніх кваліфікованих робітників поділився Володимир Артюшенко, директор НМЦ ПТО у Луганській області.

Галина Пономарьова, державний експерт експертної групи з питань змісту та забезпечення якості освіти директорату професійної освіти МОН, ознайомила з нормативно-правовими підставами щодо впровадження дуальної форми здобуття освіти у сфері професійної (професійно-технічної) освіти у 2019-2020 н.р.

Щодо впровадження дуальної форми здобуття освіти у сфері професійної (професійно-технічної) освіти у 2019-2020 н.р. та затвердження робочих навчальних планів і програм проінформувала Людмила Гармаш, головний спеціаліст відділу змісту освіти та організації освітнього процесу головного управління професійної освіти директорату професійної освіти МОН.

Віктор Василиненко, директор НМЦ ПТО у Дніпропетровській області поділився досвідом і перспективами впровадження форм дуальної форми здобуття освіти на регіональному рівні.

У рамках заходу Віктор Паржницький, начальником відділу наукового та навчально-методичного забезпечення змісту професійної освіти Інституту модернізації змісту освіти МОН, розглянув питання наукового та навчально-методичного супроводу розроблення навчальних планів на компетентнісній основі та організації освітнього процесу за дуальною формою здобуття освіти.

Віктор Гриненко, директор НМЦ ПТО у Чернігівській області, поділився досвідом і перспективами впровадження нових підходів до підвищення кваліфікації педагогічних працівників ЗП(ПТ)О.

Учасники семінару-практикуму під модераторством Вікторії Карбишевої, керівника державної експертної групи з питань змісту та забезпечення якості освіти директорату професійної освіти МОН, обговорили питання щодо формування сучасного навчально-методичного забезпечення для реалізації освітніх/навчальних програм та методичні засади гнучких робочих навчальних планів.