Вебінар «Профілактика булінгу в освітньому середовищі»

25 березня 2019 року у Науково-методичному центрі професійно-технічної освіти у Запорізькій області відбувся вебінар за темою «Профілактика булінгу в освітньому середовищі».

Лещенко О.Г., кандидат педагогічних наук, доцент кафедри соціальної педагогіки, заступник декана з профорієнтаційної роботи факультету соціальної педагогіки та психології Запорізького національного університету, на початку вебінару ознайомила учасників із результатами опитування ЮНІСЕФ про розповсюдженість булінгу у світі, а також із ситуацією, яка склалась з цієї проблеми в Україні.

Олена Геннадіївна під час виступу розповіла про види і форми насильства, різновиди булінгу та детально розкрила кожен з них. Звернула увагу на особливості булінгу, портрет агресора та жертви. Надала рекомендації учасникам вебінару щодо поведінки якщо стали свідком булінгу, чи дитина стала жертвою або булером.

Педагог запропонувала створити умов безпечного освітнього середовища, як вирішення проблеми та профілактики булінгу. Ознайомила слухачів із визначенням «безпечного освітнього середовища», його принципами та впливом на здобувачів освіти. Вона навела приклади реагування педагогічних працівників на випадки насильства в освітньому закладі, запропонувала ознайомитись із чинним законодавством щодо відповідальності за булінг та штрафами, надала корисні посилання щодо його попередження.

Учасники вебінару висловили подяку доповідачу за актуальний, цікавий та корисний виступ.

Соціально-педагогічна профілактика булінгу в освітньому середовищі (Лещенко О.Г.)