Учні ДНЗ «Мелітопольське ВПУ» – у складі Бюро змін Всеукраїнської програми «Дитяча Демократія»

Наприкінці 2018 року Мелітопольська міська рада, Мелітопольський міський краєзнавчий музей оголосили конкурс з відбору учасників до Бюро змін «Дитяча Демократія». До конкурсу запрошувалися діти та підлітки віком від 13 до 16 років, які мали бажання ініціювати та реалізувати ідеї, що поліпшуватимуть життя в нашому місті. Місто Мелітополь було запрошено до участі в національній програмі як місто, яке стало учасником програми Арсенал Ідей Україна, адже Дитяча Демократія є його наступною сходинкою. Організаторами Всеукраїнської програми «Дитяча Демократія» є Благодійний фонд «Мистецький Арсенал» та Соціальна програма Марини Порошенко.

На засідання ради учнівського самоврядування Мелітопольського вищого професійного училища учням, які відповідають віковій категорії та мають бажання стати агентами змін у своєму місті, куратором учнівського самоврядування (яка до того ж стала експертом в цьому проекті) було запропоновано подати свої конкурсні роботи до розгляду конкурсній комісії. Переможці конкурсу отримають знання та навички з проектного менеджменту, побудують демократичні стосунки з дорослими членами команди і разом з експертами реалізують найцікавіші ідеї.

До складу конкурсної комісії з відбору учасників було залучено провідних експертів міста. Діти мали представити відео роботу з пропозицією розв’язувати соціальну проблему місцевого розвитку, яка найбільше хвилює саме представників активної молоді.

Конкурсна комісія, ретельно переглянувши конкурсні відео, дійшла висновку, що кожен з учасників підготував і надав для участі у конкурсі «Дитяча Демократія» чудові презентації, що розкрили їх як талановитих, освічених, небайдужих, активних і відповідальних мешканців рідного міста. Кожен із дітей яскраво й змістовно розповів про свій досвід, інтереси, бачення та ідеї, що здатні змінити наше місто і городян. 8 лютого 2019 року було обрано учасників Бюро змін «Дитяча Демократія»! Серед 27 учасників є 2 представники нашого навчального – голова Ради учнівського самоврядування другокурсниця-кухар Діана Сукач та першокурсник з професії «Верстатник широкого профілю» Артур Катаєв.

15 лютого в Мелітопольському міському краєзнавчому музеї відбулася перша зустріч учасників Бюро змін «Дитяча Демократія» та експертів, якими стали: Бойко Світлана, заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради; Стаценко Ганна, голова громадської організації «Мелітопольська міська єврейська община»; Беца Оксана, науковий співробітник Мелітопольського міського краєзнавчого музею; Панасенко Юлія, директор Мелітопольського районного Центру охорони культурної спадщини та туризму; Жорняк Андрій, начальник управління молоді та спорту Мелітопольської міської ради Запорізької області; Іванова Наталія, заступник голови ГО «Українська асоціація міст, що навчаються», куратор учнівського самоврядування ДНЗ «Мелітопольське ВПУ»; Ченцов Олександр, вчитель інформатики ЗОШ №4; Орлов Андрій, директор Центру стратегічного розвитку територій; Окружна Тетяна, експерт з проектної діяльності, лідерства та побудови команди; Однорог Тетяна, голова правління Громадської спілки «Соціальне підприємство «Центр освіти дорослих «Перший».

На зустрічі діти розказали про себе та про свої ідеї, які можна реалізувати в місті, а експерти презентували себе та свою діяльність. Також відбулося представлення основних напрямків проектної діяльності Бюро, привітання та вручення посвідчень юним учасникам.

20 лютого відбулася друга зустріч учасників Бюро змін «Дитяча Демократія» та експертів. На зустрічі було оголошено напрямки, за якими буде працювати Бюро, діти поділилися на групи та обговорили свої ідеї та шляхи їх реалізації.

14 березня 2019 року на базі Мелітопольського міського краєзнавчого музею відбувся тренінг з проектного менеджменту та лідерства для учасників Всеукраїнської програми «Дитяча Демократія». Протягом шести годин тренінгу з дітьми працював досвідчений тренер, представник Української Академії Лідерства Максим Михайлик. Під час заходу учасники Бюро змін «Дитяча Демократія» ознайомилися з принципами Демократії, сформували усвідомлення про роль дітей та молоді в житті держави. Також програмою тренінгу було передбачено знайомство учнів з проектною діяльністю, а саме зі складовими частинами проекту, з ефективними інструментами роботи в команді тощо.

Керівники проекту сподіваються, що захід такого формату був корисний для учасників Всеукраїнської програми «Дитяча Демократія» і допоможе їм розробити власні проекти на високому рівні.

Надалі у всіх учасників – і дітей і експертів чекає багато цікавих зустрічей, а також кропіткої плідної роботи на загальне благо.

Іванова Н.А.,
куратор учнівського самоврядування
ДНЗ «Мелітопольське ВПУ»