Семінар-практикум електротехнічного та машинобудівного напрямків

29 листопада 2018 року на базі Державного навчального закладу «Запорізьке машинобудівне вище професійне училище» відбувся обласний семінар-практикум педагогічних працівників ЗП(ПТ)О з професій електротехнічного та машинобудівного напрямків.

За планом роботи семінару-практикуму виступив директор Державного навчального закладу «Запорізьке машинобудівне вище професійне училище» Олійник Олександр Миколайович. Він доповів про історію створення навчального закладу, перспективи розвитку, проблеми та задачі на сучасному етапі.

З презентацією доповіді на тему «Методологічні аспекти створення педагогічних умов та формування компетентностей учнів на уроках професійно-теоретичної (практичної) підготовки» виступила заступник директора з навчально-виробничої роботи ДНЗ «Запорізьке МВПУ» Шулепіна Анна Юріївна. Вона доповіла, що створення педагогічних умов є актуальним у сучасній освіті, це дозволяє активізувати процес навчання, реалізувати ідеї розвиваючого навчання, підвищувати рівень самостійної роботи учнів на уроці та формувати їх професійну компетентність.

На високому професійному та методичному рівні провела відкритий урок професійно-теоретичної підготовки з професії «Електрогазозварник» викладач предметів професійно-теоретичної підготовки ДНЗ «Запорізьке МВПУ» Резніченко Вікторія Олександрівна на тему «Будова зварювального трансформатора». Учасники семінару визнали актуальність застосування на уроці сучасної оргтехніки для викладення матеріалу, використання відеопоказу, виконання завдань для закріплення знань.

До уваги учасників семінару-практикуму був запропонований фрагмент уроку виробничого навчання (Поточний інструктаж) з професії «Токар» на тему «Відрізання заготівок» майстром виробничого навчання Литвиненком Євгеном Юрійовичем ДНЗ «Запорізьке МВПУ».

З метою підвищення професійної майстерності, популяризації фахових здобутків викладач ДНЗ «Запорізьке МВПУ» Пахар Тетяна Василівна поділилась досвідом роботи про спільну роботу над проектом професійного стандарту з професії «Токар» з АТ «Мотор Січ». Вона доповіла, що сьогодні робота над стандартом нового покоління є актуальною.

При складанні робочих навчальних планів на основі модульно-компетентнісного підходу поділилась досвідом роботи викладач предметів професійно-теоретичної підготовки з професії «Електромонтер з ремонту та обслуговування електроустаткування» ДНЗ «Запорізьке МВПУ» Паржницька Тетяна Дмитрівна.
Викладач ДНЗ «Запорізьке МВПУ» Біла Віталіна Анатоліївна довела, що використання фрагментів відео уроків дає можливість активізувати учнів на уроці, націлити їх на формування професійних компетентностей при здобутті професії.