Заняття для вихователів – слухачів курсів підвищення кваліфікації Запорізького обласного інституту післядипломної педагогічної освіти

Виховання є найважливішою функцією суспільства з найдавніших часів. Без передачі суспільно-історичного досвіду від одного покоління іншому, без залучення молоді до соціальних і виробничих відносин неможливий розвиток суспільства і забезпечення культури, існування людської цивілізації. З розвитком суспільства змінюється і виховання: його мета, зміст, засоби.

Специфікою системи виховної роботи у закладі професійної (професійно-технічної) освіти є те, що певна частина учнів проживає у гуртожитку, відірвана від сім’ї. Саме тому одним із пріоритетних напрямів роботи є створення для мешканців комфортних житлово-побутових, культурних умов.

Система виховної роботи у закладі професійної (професійно-технічної) освіти дає змогу вихователю гуртожитку розвивати пізнавальні здібності учнів, забезпечити професійну самореалізацію особистості, виховувати таких громадян, які володіють системою загальнолюдських цінностей, духовними надбаннями українського народу, моральною, художньо-естетичною, правовою, трудовою та економічною культурою.

На базі Науково-методичного центру професійно-технічної освіти у Запорізькій області 30 жовтня 2018 року проведено заняття для вихователів – слухачів курсів підвищення кваліфікації Запорізького обласного інституту післядипломної педагогічної освіти.

У своєму виступі директор Науково-методичного центру професійно-технічної освіти у Запорізькій області Паржницький Олександр Вікторович акцентував увагу вихователів на основні завдання виховної роботи у гуртожитку, а саме:
– впровадження новітніх технологій у навчально-виховний процес;
– створення умов для розвитку учнівської молоді як особистості, її здібностей, талантів;
– виховання національної і загальнолюдської моралі, духовності і культури;
– встановлення гуманних відносин між членами педагогічного колективу та учнівським колективом гуртожитку;
– формування у молоді особистісних рис громадянина української держави, всебічно розвиненої особистості, в якій фізична досконалість органічно поєднується з високим рівнем інтелектуально-духовного розвитку.

Методист Науково-методичного центру професійно-технічної освіти у Запорізькій області Грищенко Наталія Петрівна висвітлила такі питання:
– організація роботи учнівського гуртожитку у закладах професійної (професійно-технічної) освіти;
– роль учнівського самоврядування у життєдіяльності учнівських колективів гуртожитків;
– особливості соціальної адаптації дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування в умовах проживання у гуртожитку;
– досвід роботи Науково-методичного центру професійно-технічної освіти у Запорізькій області з питань організації проектної діяльності та його запровадження у навчально-виховний процес.