Вебінар «Інтерактивні засоби навчання»

26 вересня 2018 року у Науково-методичному центрі професійно-технічної освіти у Запорізькій області відбувся вебінар за темою «Інтерактивні засоби навчання».

Іващенко С.Г., викладач ДНЗ «Запорізький будівельний центр професійно-технічної освіти», на початку вебінару наголосила, що використання інтерактивних технологій навчання істотно змінює роль викладача: організацію взаємодії, діалогу з учнем, створенню умов для прояву ініціативи, творчого пошуку, дотримання законів співробітництва, емоційно безпечного спілкування учасників. Учень стає «суб’єктом» навчання, а педагог частіше виступає лише в ролі організатора.

Світлана Георгіївна під час виступу поділилась власним досвідом, як саме вона заохочує учнів до активної пізнавальної діяльності. Викладачем та учнями впровадженні у навчальному закладі власні електронні підручники, які створенні так, щоб вони були зрозумілі й зручні у використанні.

Одним з обраних методів педагога є метод проекту. Сучасний проект в учня активізує пізнавальну діяльність, розвиває креативність, формує самостійність, критичне ставлення до своєї роботи. На сьогодні у навчальному закладі використовується один проект, який був створений учнем під керівництвом викладача, а другий знаходиться на апробації. Учнями були створенні групові проекти – презентації, які розкривають теми уроків предмета. Також спікер перелічила програми, які вона використовує під час навчальних занять: MyTest, LearnіngApps.org. та інші.

Світлана Георгіївна підвела підсумок, що результатами інтерактивних методів є: рішення проблеми активізації пізнавальної діяльності; освоєння знань, навичок; розвиток особистості: нова, якісна оцінка себе, розвиток самостійності і творчості; зниження страху оцінювання;; розвиток групи: формування нової спільності на основі партнерських відносин; збільшення досвіду викладача, економія фізичного ресурсу педагога.

 “Інтерактивні засоби навчання” Іващенко С.Г.