Світ без насилля…

Мій улюблений світ — без насильства,
Без жорстокості, болю і зла,
Де народом заспівана пісня
Містить тільки хороші слова…
І. Супрун

Ми живемо у світі, однією з характерних ознак якого є насильство. Нині Україна потерпає від жорстокої економічної, соціальної і моральної кризи.

Насильство в навчальних закладах – проблема, про яку довгий час було не прийнято говорити. Її немов не існувало зовсім.

У рамках плану роботи методичної комісії класних керівників 13 червня 2018 року було проведено тренінг «Світ без насилля», який підготували класний керівник групи А 18 Манєвська І.В. та практичний психолог Бойко І.О.

Метою тренінгу було з’ясувати причини прояву насильства в середовищі молоді, визначитися з шляхами подолання цього негативного явища, активізувати роботу класних керівників у напрямку подолання проявів насилля в середовищі молоді.

Манєвська І.В. познайомила присутніх з видами та причинами насилля в учнівському колективі і шляхами боротьби з насиллям, а також з трагічною історією синьої стрічки – міжнародним символом захисту дітей від насильства.

Практичним психологом Бойко І.О. були проведені вправи: «Міфи і факти», яка дала можливість систематизувати знання з питання насильства, та «Потреба дитини», яка надала можливість зрозуміти, що лише злагоджена робота родини, навчального закладу та держави може виховати толерантну, добропорядну, освічену дитину.

Заключними слова Маневської І.В. стали слова з народної мудрості: «Посієш вчинок – збереш звичку, посієш звичку – збереш характер, посієш характер – збереш долю».

Основним гаслом тренінгу стала думка про те, що дружелюбна толерантна атмосфера у навчальному закладі – це базис, на основі якого формується ненасильницька поведінка учнів. Проведений захід змусив задуматись над тим, що кожен із нас може зробити для того, щоб розірвати коло жорстокості і насильства, змінити світ на краще.

Коваленко В.Г.,
методист
ДНЗ «Бердянський ЦПТО»