Обласний семінар-практикум викладачів математики

25 квітня 2018 року на базі Науково-методичного центру професійно-технічної освіти у Запорізькій області проведено обласний семінар-практикум викладачів математики на тему «Формування та розвиток ключових компетентностей учнів на уроках математики».

Відкрила семінар-практикум методист Науково-методичного центру професійно-технічної освіти у Запорізькій області Осіна Наталя Анатоліївна.

На початку семінару-практикуму учасників привітав директор НМЦ ПТО у Запорізькій області Паржницький Олександр Вікторович.

Доцент кафедри дидактики та методик навчання природничо-математичних дисциплін КЗ «Запорізький обласний інститут післядипломної педагогічної освіти» ЗОР Склярова Ірина Олександрівна розповіла про особливості підготовки випускників до ЗНО з математики, ознайомила присутніх із завданнями тестів попередніх років, зазначила, які завдання викликали труднощі та з якими завданнями учні впорались. Учасники семінару спробували самостійно розв’язати дві задачі та зробили аналіз роз’язування цих задач учнями за допомогою критеріїв оцінювання. Були зазначені шляхи ефективної підготовки учнів до ЗНО з математики.

Методист НМЦ ПТО у Запорізькій області Осіна Наталя Анатоліїна розповіла про кейс-метод як спосіб формування життєвих компетентностей учнів. Викладач математики ДНЗ «Михайлівське вище професійне училище» Пересипкіна Олена Валентинівна поділилася власним досвідом щодо проведення кейс-уроку.

Після невеличкої перерви майстер виробничого навчання ДНЗ «Запорізький правобережний професійний ліцей» Петренко Євген Володимирович презентував досвід роботи щодо використання продуктів Google у роботі викладача. Учасники семінару спробували побудувати графіки функцій за допомогою додатків Google та ознайомились з роботою у Google-класі.

Шепель Алла Анатоліївна, викладач математики ДНЗ «Чубарівський професійний аграрний ліцей» ознайомила колег з використанням інтелект-карт на уроках математики з метою формування та розвитку ключових компетентностей учнів, зробила аналіз Internet-ресурсів, за допомогою яких можна створити карти розуму, та провела майстер-клас щодо побудови карти знань. Кожен учасник семінару із задоволенням спробував побудувати метальну карту за допомогою програми FreeMind.

З метою поліпшення роботи наступних семінарів-практикумів методист НМЦ ПТО у Запорізькій області Осіна Наталя Анатоліївна провела анкетування учасників семінару. Також учасниками було обговорено поточні питання та підведено підсумки роботи.

Усі матеріали обласного семінару-практикуму викладачів математики розміщено на сайті НМЦ ПТО у Запорізькій області у розділі «Методичний кабінет» у вкладці «Семінари».