Обласний семінар-практикум старших майстрів професійно-технічних навчальних закладів

Згідно з планом роботи Науково-методичного центру професійно-технічної освіти у Запорізькій області на 2017 рік 23 листопада на базі Державного навчального закладу «Запорізьке машинобудівне вище професійне училище» проведено обласний семінар-практикум старших майстрів ПТНЗ на тему «Організація виробничого навчання в умовах діючого виробництва».

У роботі семінару взяли участь 27 старших майстрів області.

Семінар відкрила методист Науково-методичного центру Немченко Маріанна Михайлівна, яка ознайомила учасників з етапами проведення семінару. Директор ДНЗ «Запорізьке машинобудівне вище професійне училище» Олійник Олександр Миколайович надав інформацію щодо співробітництва з підприємствами-замовниками, перспективи розвитку та основні напрямки діяльності закладу.

Директор Науково-методичного центру професійно-технічної освіти у Запорізькій області Паржницький Олександр Вікторович у своєму виступі акцентував увагу щодо впровадження дуальної системи навчання у Запорізькій області, розроблення проектів ДСПТО з робітничих професій на основі компетентнісного підходу, а також на роботі старших майстрів з майстрами виробничого навчання, веденні плануючої документації, контролі виробничого навчання.

У семінарі взяла участь Шулепина Ганна Юріївна, заступник директора з навчально-виробничої роботи, яка розкрила питання професійної підготовки кваліфікованих робітників з впровадженням елементів дуальної системи навчання в рамках соціального партнерства ДНЗ «Запорізьке машинобудівне ВПУ» та АТ «Мотор Січ».

Старший майстер ДНЗ «Запорізьке машинобудівне вище професійне училище» Зінченко Сергій Борисович поділився своїм досвідом щодо підготовки кваліфікованих робітників з професії «Токар» з використанням елементів дуальної системи навчання під час проходження виробничого навчання та виробничої практики на підприємстві АТ «Мотор Січ», а також ролі старшого майстра у вирішенні актуальних питань з організації професійно-технічної підготовки.

Майстрами виробничого навчання Литвиненком Євгеном Юрійовичем та Лігун Антоніною Василівною були проведені урок виробничого навчання з професії «Токар» на тему «Розточування глухих отворів» та аналіз відео-уроку з професії «Верстатник широкого профілю» на тему «Точіння пробної стружки, користування лімбами. Вимірювальний інструмент».

Методисти Науково-методичного центру з професійно-технічної освіти Немченко Маріанна Михайлівна та Тимченко Наталія Іванівна у своїх виступах акцентували увагу щодо питань комплексно-методичного забезпечення професій, комплексних кваліфікаційних завдань з професій та стажування майстрів виробничого навчання; інформували учасників семінару про досягнення педагогічних колективів ПТНЗ у підготовці учнів для участі в обласних та Всеукраїнських конкурсах.

Наприкінці семінару учасники обмінялись власним досвідом щодо підготовки робітничих кадрів та співпраці з підприємствами-замовниками.