Здоров’я – це запорука щасливого майбутнього!

Всі здорові люди люблять життя.
Г. Гейне

Нині особливо нагальною є проблема виховання здорової молоді. Ми добре знаємо, що здоров’я – найбільша людська цінність, яку на жаль, багато людей починають цінувати і берегти, уже частково втративши.

Руйнівна сила шкідливих звичок змусила практичного психолога Державного навчального закладу «Мелітопольський багатопрофільний центр професійно-технічної освіти» центру, Колтунову Надію Валеріївну, шукати відповіді на питання: «Чому молодь так приваблює все заборонене? Як допомогти їй позбавитися шкідливих звичок і як спрацювати на упередження?».

Як сьогодні донести учням поняття здорового способу життя, довести пріоритети здоров’я серед інших цінностей людини та пояснити, як негативний вплив шкідливих звичок діє на самопочуття підлітка? А головне, як сформувати у підлітка прагнення займати активну життєву позицію?

20-24 березня 2017 року Надія Валеріївна взяла участь у тренінгу за проектом «Консультування з ВІЛ/СНІДу та підтримки інституцій»: «Профілактика ВІЛ на робочих місцях» та «Маршрут безпеки», який проводився в м. Запоріжжі. Навчання проводили тренери з Києва та Кривого Рогу.

«Маршрут безпеки» – захід, в основі якого лежить інтерактивний профілактичний освітній інструмент з питань репродуктивного здоров’я. Метою заходу є профілактика ВІЛ/СНІДу та ІПСШ, а також формування толерантного ставлення до людей, які живуть з ВІЛ/СНІДом. Він був розроблений Німецькою Федеральною агенцією просвіти в галузі охорони здоров’я у співпраці з Німецьким товариством міжнародного співробітництва (GIZ) для профілактичної роботи з молоддю.

Під час навчання висвітлювалися теми, які допомогли учасникам проаналізувати життєві ситуації та їх власний досвід, і відповідно оцінити особистий ризик інфікування ВІЛ та ІПСШ. Ці заняття допомагають сформувати навички, які сприяють свідомому вибору здорової і безпечної поведінки, а також намірові дотримуватися такої поведінки у своєму житті.

Після проходження тренінгу Надія Валеріївна почала проводити інформаційні сесії з учнями ДНЗ «Мелітопольський БЦПТО», які будуть тренерами-фасилітаторами на станціях інтерактивного заходу «Маршруту безпеки».

При проведенні «Маршруту безпеки» тренера-фасилітатори орієнтуються на розвиток у учасників сприятливих для здоров’я життєвих навичок, спрямованих на виховання гармонійно розвиненої особистості. Під час проведення маршруту на станціях відбувається дискусія з учасниками, завдяки якій поглиблюються навички та уміння, критичне мислення, прийняття виважених рішень, розв’язання проблем, протистояння негативному психологічному впливу, самооцінки та почуття гідності, розвиток співчуття.

У червні 2017 року «Клініка дружня до молоді» в м. Мелітополі створила ініціативну групу для реалізації тренінгового проекту з профілактики ІПСШ, ВІЛ/СНІДу та формування статевого виховання молоді. У склад цієї групи увійшла Колтунова Надія Валеріївна – психолог ДНЗ «Мелітопольський БЦПТО».

Це лише крапля з багатогранної роботи Надії Валеріївни з молоддю. Але її досвід повинен стати першим фундаментом, на якому «будується» здоров’я молодого покоління українців і Країни в цілому.

Брага О.М.,
в.о. заступника директора з ВР
ДНЗ «Мелітопольський БЦПТО»